Czy macie czasem problem ze zjedzeniem pomarańczy, bo są za kwaśne? Ja tak miałam ostatnio i dlatego postanowiłam wykorzystać je inaczej. Kiedyś robiłam lemon curd według tego przepisu. Teraz zrobiłam orange curd bez mąki, za to z całymi jajkami. Różnica jest widoczna, ponieważ kolor nie jest tak intensywny, konsystencja inna i dłużej trzeba gotować. Oczywiście musiałam namieszać i moje kurde pomarańczowe zawiera w sobie nutę imbiru. Jak ją uzyskać nie dodając surowego, sproszkowanego ani w innej postaci? Bardzo prosto. Osoby, które używają imbiru ze słoiczków wiedzą, że ciężko się pozbyć jego zapachu po pierwszym myciu, nawet po dosyć długim wietrzeniu. Zrobiłam małe doświadczenie i się udało. Umyłam słoiczek tylko raz i od razu włożyłam tam orange curd. Cudnie przeszło aromatem i nawet wyczuwa się go w smaku, niezbyt intensywnie ale jednak.
Jedyną rzeczą wyrzuconą z pomarańczy była biała część i pozostałość po wyciśnięciu soku, ponieważ skórka, obecnie jest skórką kandyzowaną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Samkowicie to wygląda
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mmmmm jammiiiiiii :)
OdpowiedzUsuńAle smaka mi zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda, z opisu aż mi slinka pociekła, ale co się z tym robi? Jak to się je? Jak dżem?
OdpowiedzUsuńwygląd to nic w porównaniu ze smakiem, chociaż osobiście wolę cytrynowy bo jest bardziej intensywny a pomarańczowy bardziej delikatny.
OdpowiedzUsuńMadziu ja do tej pory używałam tego jako dodatku do kruchych ciastek z dziurką na górze, dodawałam do serka homogenizowanego naturalnego a ostatnio posmarowałam sobie placki i wafle takie zwykłe a nie ciastkowe:D
Ojej ale smakowity post, mniam
OdpowiedzUsuńNORMALNIE MNIAM MNIAM....
OdpowiedzUsuńnarobiłaś smaku...
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie choć ja z tych co lubią pomarańczę w formie naturalnej, za to zakochałam się w pomelo tylko trzeba trafić na dobrze dojrzałe. Jak tylko wchodzimy do sklepu to dzieciaki od razu lecą i szukają czy jest pomelo i najlepiej by było jakby mogły je od razu zjeść:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam goraco
wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń